DIREKTØR LEVER AF FRISK LUFT

Artikel: Per Højbjerre har ansvaret for at teknikken virker, når der skal trækkes luft ind og ud af bygninger. Det er slet ikke så ligetil.

Følgende er en artikel bragt i Nordjyske Erhverv, tirsdag 16. februar 2016.
http://nordjyske.dk/

Af Anders Abildgaard
anders.abildgaard@nordjyske.dk


Aalborg: Skal der være være frisk luft inden døre, så kan man selvfølgelig godt åbne et vindue. Men hvis man vil holde på varmen og være sikker på, at luften rent faktisk bliver udskiftet, handler det om at have et velfungerende ventilationsanlæg med varmegenvinding. Og sådan et kan man lave på følgende måde:

Man bygger en stor kasse i zink med skillevægge, sørger for huller i hver ende til rør, isolerer kassen med mineraluld eller flamingo, indsætter minimum to ventilatorer (en til at trække brugt luft ud og en til at trække frisk luft ind), en varmeveksler (hvor den indgående luft bliver opvarmet af den udgående), et ekstra varmelegeme (som supplement til veksleren), nogle filtre til at opfange urenheder - og så sætter man strøm til.

Hvor svært kan det være? Ret svært, faktisk. Hvis sådan et aggregat - som det hedder i fagsproget - skal fungerer optimalt, skal det skræddersys efter kundens behov. Det kræver grundige beregninger af luftstrømme, udnyttelsesgrader, elforbrug og diverse andre parametre, når mekanikken skal dimensioneres.

 

Et af de firmaer, der kan den slags, er NB Ventilation i Aalborgs østlige udkant. Det har eksisteret siden 1972, de fleste af årene udelukkende som producent af ventilations-aggregater og dermed underleverandør til store og små installation-virksomheder.

Virksomhedens specialitet er store anlæg, der kan udskifte mange tusinde kubikmeter luft i timen, og hvor prisen for et enkelt anlæg kan løbe op i tre millioner kroner.

 

Indtil for nylig hed den administrerende direktør for NB Ventilation Carsten Gerhardt. men han har nået pensionsalderen, og ved årsskiftet tiltrådte Per Højbjerre som direktør. En professionel erhvervsmand, der har prøvet lidt af hvert i sin karriere - og som nu for første gang står med ansvaret for sin "helt egen" virksomhed.


Hvad er dine vigtigste opgaver?

At udvikle en forretningsmodel, så virksomheden kan vokse. Som ny mand skal jeg bruge meget krudt på at lære branchen og virksomheden at kende, men omvendt kan jeg forhåbentlig også komme med nye ideer.

Jeg skal sørge for, at vi er effektive, at vi har styr på kvalitet, minimere spild og leverer præcis det, kunderne har brug for.


Hvordan fik du dit nuværende job?

Gennem en fælles bekendt mødte jeg Carsten Gerhardt, der var på udkig efter en afløser. I de seneste fem år har jeg arbejdet som freelancer og professionelt bestyrelesesmedlem, og jeg var på udkig efter et fast job.

Jeg satte mig ind i sagerne og fandt ud af, at NB Ventilation er en sund virksomhed, og at det er en spændende branche. Så det endte med, at jeg sagde ja til jobbet og købte en fjerdedel af aktierne i firmaet.

 

Hvilke egenskaber er det en fordel at have i dit job?

Man skal være god til at have overblik: hvordan er likviditeten, hvad er ordrebeholdningen, hvornår skal medarbejderne på kurser - der er nok at tage stilling til.

Det tekniske er jeg stadig i færd med at lære. Som ingeniør har jeg selvfølgelig teknisk baggrund, men det er ikke nok. Da jeg startede i jobbet, tog jeg en kedeldragt på og var med ude i produktionen for at lære, hvordan tingene foregår.

 

Hvem har gavn af det, du laver?

Det har først og fremmest klimaet. Vi laver jo store anlæg til store bygninger, og i forhold til bare at slå vinduerne op er vores teknik meget energibesparende.

Kunderne har selvfølgelig også gavn af det, frisk luft har alle brug for. og så selvfølgelig vores medarbejdere. De har et job, og takket være vores meget flade struktur har de forhåbentlig også et sjovt job.


Hvad er din største bedrift på jobbet?

Som nytiltrådt kan jeg ikke nævne noget. Men jeg håber at kunne udvikle virksomheden, så vi kan satse på flere produkter end i dag, eksempelvis mindre anlæg. Det kan ske gennem opkøb, i kompagniskab eller samarbejde med andre virksomheder. Vi har planer om alle tre ting.


Hvad er din største bommert?

Her på virksomheden har jeg ikke nået at lave nogle endnu. men i 2009-10 var jeg planlægningsdirektør for alle Vestas' fabrikker i verden, og det var lige på det tidspunkt, det hele ramlede Det var strengt. Dér var jeg på det forkerte sted på det forkerte tidspunkt.


Hvad er det bedste ved dit job?

De mennesker der er omkring mig, og de opgaver, vi løser sammen. Det er en rejse, jeg har begivet mig ud på, og indtil videre har den været rigtig sjov.


Hvad er det værste ved jobbet?

Når vi ikke har ordrer nok. det er altid et problem i byggebranchen, og det er derfor, jeg gerne vil udvikle forretningen og satse på flere ting.


Hvad overrasker andre, når du fortæller om dit job?

Folk bliver tit imponeret over, hvor store anlæg vi laver, og hvor meget luft anlæggene flytter. For eksempel har vi lavet otte aggregater til Bladt Industries' malehal, og de kan tilsammen skifte over en halv million kubikmeter luft i timen.

Ellers kan folk jo godt se det fornuftige i det, vi går og laver, så det er sjældent, nogen ligefrem bliver overrasket over, hvor stor en branche ventilation egentlig er.


Hvordan ser fremtiden ud for din branche?

Lys. Nye bygninger bliver stadig mere tætte for at spare energi, samtidig med at der bliver stillet stadig større krav til indeklimaet, så der bliver nok at tage fat på fremover. Branchen vil sandsynligvis også blive endnu mere kontrolleret, og det vil kun glæde mig.


Tror du på at du har dit nuværende job om fem år?
Ja!


Hvis du skulle have et andet job, hvad skulle det så være?

Sportsdirektør for FfI, når klubben er kommet i Superligaen. Jeg sidder i bestyrelsen for FfI, der sidste år blev kåret til årets ungdomsklub i Jylland. Mens andre klubber er gået tilbage, er vi i løbet af de seneste fem år gået frem fra 400 til 700 medlemmer. Det er jeg stolt over.

 

Per Højbjerre
Alder: 51 år.
Uddannelse: Civilingeniør i virksomhedssystemer, Aalborg Universitet.
Karriere: Tidligere ansat i Coloplast, Vestas og Sanistål. De seneste fem år tidsbegrænsede opgaver inden for forskellige virksomheder. bestyrelsesmedlem i flere virksomheder.
Bopæl: Frederikshavn (i alle årene)
Civilstand: Gift med pædagog og distrikschef Gitte Julie Højbjerre. Parret har i alt fire børn og to børnebørn.

NB Ventilation A/S
Etableret i 1972 som installationsvirksomhed. I dag producent af aggregater og underleverandør til omkring 100 store og små installationsfirmaer over hele landet. Ca. 150 leverancer om året.
Årlig omsætning ca. 40 mio. kr. Driftsoverskud (ebitda) på 7-8 procent.

Fire ejere. 30 Ansatte, heraf 20 timelønnede.
Addresse: Svanningevej 2, Aalborg Øst.

    Vi er en kreditværdig virksomhed baseret på Bisnodes kreditvurderingssystem. Vurderingen er foretaget ud fra en mængde forskellige beslutningsregler. Oplysningerne bliver opdateret dagligt via Bisnodes database. Kreditvurderingen af virksomheden er således altid aktuel.
    NB Ventilation A/S - Svanningevej 2 - 9220 Aalborg Øst - +45 98 31 52 44 -
    Webdesign: StyrHjemmesiden.dk